Jeg har nettopp brukt en god time på å høre på Lord av Morten Harket (Wild Seed) om igjen og om igjen i det jeg har plugga om kabler i et forsøk på å høre (og beskrive) eventuelle forskjeller i lydkvalitet(?).

Testoppsett: NAD C720BEE, B&W DM685 og iPod 5G med musikken kodet med Apple Lossless.

  • Høyttalerkabler: et par umerka kabler «A» og et par merkekabler «B»
  • Signalkabler: en stykk umerka kabel «1» og en stykk merkekabel «2»

Hovedoppsettet var A1 mot B2 og det var klart og tydelig en forskjell som var spesielt merkbart øverst og nederst i frekvensområdet, mens også midtpartiet skilte seg ut. A1 representerer kabler du typisk finner på et hvert loft, mens B2 er det du på det sterkeste blir oppfordret til å kjøpe i hifibutikken.

A1 var direkte og bardus med et forholdsvis smalt lydbilde, avdempet i toppen og ensformig, nesten grumsete i bunn. B2 var åpen, tilsynelatende noe tilbakelendt, presis i bunn, men noe hard og smal i toppen. B2 avslørte også detaljer i sanger av Eva Cassidy, Norah Jones og Lisa Ekdahl som jeg ikke hørte (like godt) med A1. Etter å ha byttet fram og tilbake i en time var helt klart kombinasjonen «dyre» kabler den jeg likte best, spesielt med det åpne lydbildet, den presise og klare bassen og et midtparti med piano, gitar og vokal som lekte rundt ørene. Diskantpartiet trekker dog noe ned med sin skarpe og til tider tynne gjengivelse.

A2 var den første avvikende kombinasjonen jeg prøvde, men den avslørte ikke merkbare forskjeller fra A1. Tilbake til B2 og jeg kunne igjen høre tydelige forskjeller. Prøvde så B1 og hørte igjen forskjeller, da i retning beskrivelsen av A1 gitt over.

Konklusjonen i denne uhøytidelige testen er at kabler kan ha betydning. Deretter ser det ut til at dersom høyttalerkablene er av «tvilsom» kvalitet vil du merke minimale fordeler ved å bruke en dyrere signalkabel. Er høyttalerkablene derimot av god kvalitet har også signalkabelen betydning for resulatet.

I mitt tilfelle kommer jeg for det meste til å bruke B2 i musikk sammenheng for så åpent og luftig lydbilde som mulig, mens B1 vil bli brukt til film for å ivareta rumling i bassen og samtidig runde av diskantområdet.