Jeg er på vei hjem fra flyplassen etter et par hektiske dager med jobb i Oslo. Bilradioen er innstilt på Radio Norge, jeg vil sjekke om de har en bedre profil enn Kanal24 hadde, og fordi mitt vanlige radiovalg Petre har Pyro på programmet. Det tar ikke lang tid før de har formidlet flere ganger at ”..vi spiller populærmusikk fra de fire siste tiår”.

Å få høre en låt man har hørt veldig mange ganger, men har glemt fullstendig bort i løpet av 10-15 år er en litt snodig opplevelse. De spiller Tasmin Archers – Sleeping Satelite, og jeg må smile fra øre til øre. Jeg vil si man har forskjellige typer favorittsanger, og denne var en favoritt for meg av en helt spesiell grunn. For nøyaktig 15 år siden var unge Hadland ferdig konfirmert og klar for å bruke gavepengene på sin første dyrekjøpte eiendel. Det skulle handles stereoanlegg, og pengene brant i bukselommene og forventningene var store. I dag ville jeg tipset meg selv og sagt at jeg skulle ta med noe musikk jeg kjente for å teste hvilket anlegg jeg likte best, men da eide jeg bare kassetter og det ville jo neppe være den beste testen. CDen som ble brukt som demo den dagen var Absolute Music 6, og første sporet var nettopp Tasmin Archers – Sleeping Satelite. Den er meget velprodusert og klar og fin, så at selgeren brukte denne forstår jeg jo godt i dag. Jeg ble stolt eier av et kompakt midi Pioneer anlegg, og Absolute Music 6, med Tasmin Archer, fikk jeg med på kjøpet.

Tilbake i 2008 sitter jeg å hører på låten for 101. gang og jeg synes rett og slett at den ikke er så gal nå heller. Teksten kan selvsagt være en metafor for vanlig popmusikktema som et kjærlighetsforhold og lignende, men jeg velger å tolke den mer rett frem.

Jeg velger en amerikansk politisk kontekts, da dette handler om motivet bak “the space race”, den tapte drømmen og det tapte perspektivet. Jeg tror det holder, men her er noen av knaggene:

  • Sleeping satelite – Månen
  • The Eagles Flight – ”Eagles” callsign til Lunar Module Eagle som ble brukt da Armstrong og Aldrin landet.
  • Dry seas – Maria ”seas” på Latin, tomme krater på månen

Tekstne er gjengitt her:

I blame you for the moonlit sky
and the dream that died
with the eagles flight
blame you for the moonlit nights
when i wonder why
are the seas still dry?
don’t blame this sleeping satellite

Did we fly to the moon to soon
did we squander the chance
in the rush of the race
the reason we chase is lost in romance
and still we try
to justify the waste
for a taste of man’s greatest adventure

I blame you for the moonlit sky
and the dream that died
with the eagles flight
blame you for the moonlit nights
when i wonder why
are the seas still dry?
don’t blame this sleeping satellite

have we lost what it takes to advance?
did we peaked too soon?
if the world is so great
then why does it scream under a blue moon
we wonder why
If the earth’s sacrificed
for the price of it’s greatest treasure

I blame you for the moonlit sky
and the dream that died
with the eagles flight
blame you for the moonlit nights
when i wonder why
are the seas still dry?
don’t blame this sleeping satellite

and when we shoot for stars
what a giant step
have we got what it takes
to carry the weight of this concept
or pass it by like a shot in the dark
miss the mark with a sense of adventure

don’t blame this sleeping satellite

I blame you for the moonlit sky
and the dream that died
with the eagles flight
blame you for the moonlit nights
when i wonder why
are the seas still dry?
don’t blame this sleeping satellite