Javel ja. Olympus og Panasonic/Leica, de to store bak systemstandarden Four Thirds for digital speilrefleks, har nå sluppet nyheten om Micro Four Thirds. I stedet for å gå den åpenbare veien(?) å søke større bildebrikker (såkalt Full Frame, eller FF) går de nesten den motsatte veien. For bildebrikken i Micro 4/3 forblir den samme, mens objektivfatningen blir gjort hele 6mm mindre i diameter samtidig som de minsker avstanden til bildebrikka (og tilfører to ny kontaktpunkter på fatninga for enda raskere fokus!). Og ja, speilet forsvinner.


Så hva får dette å betyr for deg og meg?

Lite med mindre du ønsker deg et skikkelig kompakt systemkamera med mulighet til å skifte optikk.

Ikke noe for deg sier du? -Smak på det en gang til..

Fremdeles ikke noe for deg? Prøv å se for deg en Olympus XA, Mju II eller en snerten liten Leica med gjennomsnittsøker -eller for den saksskyld en Ixus. Og så kan du skifte optikken! Akam.no er overbegeistret.

Hva er så fordelene? digit.no ser for seg disse: «en elektronisk søker kunne gi 100% søkerdekning, valgbar søkerinformasjon, etterkontroll av bildet i søkeren, ingen mørklegging av søkerbildet under eksponering, ingen støy fra speilmekanismen og mulighet for å vippe okularet.

Jeg vil tro at siden man unngår den mekaniske restriksjonen som speilmekanismen, mattskiven, prismet og okularet gir, bør det være mulig å plassere søkerskjermen hvor som helst innefor kameraets ytre og dermed kunne lage et superstort søkerbilde. Med en LiveView bildebrikke bør det også bli mulig å gjøre videoopptak i HD-kvalitet – med utskiftbar optikk!»

Se forøvrig digit.nos kommentar til pressemeldingen.

Olympus understreker forøvrig at dagens Four Thirds vil bestå og at det vil komme nye hus og objektiver til ennå en stund. Micro Four Thirds er et supplement, ikke en erstatning. Dagens FT objektiver vil kunne brukes på MFT, men det motsatte vil ikke være mulig.

dpreview.com har selvsagt også en kommentar hvor de blant annet betegner pressemeldingen som «årets fotonyhet».

Personlig kommentar

Etter å ha anskaffet meg det superkompakte «pannekakeobjektivet» fra Olympus tidligere i år, ser jeg for meg at dette er noe jeg kan komme til å like. For pannekaka er lekker! At jeg i tillegg til å få et vanvittig mye mindre hus (praktiske i enkelte sammenhenger dersom det ikke blir for lite, for en av tingene jeg liker med det digitale speilreflekshuset er at det er et stort og fast grep og samtidig er lett å balansere), men samtidig muligheten til å få enda mindre objektiv enn den nevnte pannekaka er nesten latterlig morsomt! At all 4/3 optikk jeg allerede har kan videreføres er selvsagt et kjempemust.

September og Photokina blir spennende (da er det ventet mer informasjon om Micro Four Thirds), men september er også måneden hvor det nye 9-18mm vidvinkel objektivet til Four Thirds blir lansert.