Kaffebønner

Jeg var så heldig å få være med på cupping med Tim Wendelboe hos Camillo Bastrup i Kristiansand i dag.

Det var utrolig morsomt og lærerikt.

Tim åpnet med grundige forberedelser hvor hver enkelt kaffesort blei nøyaktig målt opp, og det på grammet. Deretter blei navnet på kaffen i hver kopp skrevet på lapper som blei limt på koppene -med navnet inn mot koppen (dvs uleselig). Så var han klar for oss.


Tim gikk gjennom såkalt elementær kaffekunnskap om kaffefamilier og kaffesorter og forskjeller og likheter mellom disse. Vi fikk høre om dyrkning, modning, høsting og foredling inkludert tørking og eventuell vasking. Tim tok grundig for seg smakskarakteristikka, aroma og til slutt litt om tilbredningsprosessen med bakgrunnsinfo om brenning, pakking og oppbevaring.

Tim Wendelboes espresso

Så fikk vi lov endelig lov til å lukte, og til å smake. Det var skikkelig med snusing, slurping og spytting -rett og slett et opplegg for god lørdagsunderholdning!

Det jeg plukket opp at vi var ment å lære ved cuppinga var først og fremst: det er smaken som teller! -Og i det ligger det også at kvaliteten på håndteringa fra plante til kopp er avgjørende.

At jeg er uenige med Wendelboe om hva som er god smaksprofil på god kaffe er så sin sak. For meg er aromaen en utpreget viktig faktor, og karakteristikken på tunga faller ofte i annen rekke. -Dette tror jeg vi langt på vi har felles oppfatning om, men der hvor Tim Wendelboes blandinger i dag er utpreget fruktige med smak (og aroma) av bær og frukter, fortrekker jeg nøtter, kakao og krydder.

Min yndlingskaffe har en sterk og definert aroma preget av sjokolade og nøtter, mulig et svakt røykpreg. Kaffen har svak eller liten syrlighet (ingen sitrus- eller bærfølelse her), men er tilgjengjeld fyldig og søtlig.

Ferskvernet kaffe

Tampet kaffe

Kaffeavfall

Rancilio Silvia espresso