The Spook’s Apprentice er en eventyr/fantasy serie (link) med grøsserelementer for barn/ungdom. Vi følger en ung «syvende sønn av en syvende sønn» fra han blir gitt bort som læregutt til områdets mørkemann. En «spook» er ikke en mørkemann i vår vanlige betydning av ordet, men en mann som bekjemper mørkets krefter. Det er altså et nobelt yrke, men et misforstått ett.

Tom Ward (hovedpersonen) blir stilt ansikt til ansikt med «ghouls», spøkelser, hekser og andre av mørkets mørkere skapninger allerede som 13 åring. Vi følger han gjennom opplæring og skolegang hos sin mester og gjennom små, men aldri uskyldige eventyr helt til hver av bøkene slutter med et større oppgjør med onde krefter.


Bok nummer en i serien, The Spook’s Apprentice: Revenge of the Witch var spennende først og fremst fordi den var annerledes enn mange andre bøker innen sjangeren, fortrinnsvis representert ved at magi var byttet ut med elementer av overtro kjent fra folkeeventyrene. Joseph Delany har skrevet en spennende førstehistorie i en annerledes krønike.

The Last Apprentice: Curse of the Bane er bok nummer to i serien (Wardstone Chronicles). Vi aner allerede nå mulige spennende forhistorier til flere av karakterene, og ser også at forfatteren åpner for mange veier i fortsettelsen. Karaktertegningene er fine og delikate, og Delany gir oss nyanserte portrett; vi aner det gode i karakterene som ellers tradisjonelt tilhører de onde og vica versa, og akkurat dette var det beste i boknummer to.

Overnevte bøker (og dermed antagelig serien) skal introduseres for egne barn når de når passelig alder og kommer dermed anbefalt!