Smarthuset

Ikke kjempesmart. Ikke ennå. I denne artikkelen ser vi nærmere på smarthusteknologien som er tilgjengelig i Norge anno 2018. Det er fokus på HomeKit-kompatible enheter, men med en overordnet tilnærming til områdene som utgjør smarthuset, så som belysning, strømstyring, sikkerhet og overvåkning.

SMART BELYSNING

Men hvor smart kan belysning bli? Hva gjør det smart?

Pleier du å bråvåkne av vekkerklokka på mobiltelefonen? Sliter du noen ganger med å finne den raskt nok for å få slått av den fordømte alarmen før resten av familien våkner? Ikke med smart belysning. Med smartbelysning vil lysene gradvis skru opp styrken på soverommet slik at hormonet kortisol skilles ut og du våkner.

Har du det som husets natteravn slik at du tar en runde i huset for å slukke alle lys før du kryper under dyna? Ikke med smartbelysning. Et par minutter etter at du har fått lagt boka du leste på sengekanten på nattbordet slukkes alle lysene for deg.

Står enten du eller minstemann opp for å tisse i løpet av natta? Er småen engstelig for å tasse rundt i mørket eller snubler du i legoklossene på gulvet? Våkner dere akkurat litt for mye av å slå på lysene midt på natta? Ikke med smartbelysning. Ved bevegelse nattestid tennes lysene mellom soverom og badet akkurat nok til at småen klarer treffe med strålen i vannspeilet i stedet for på baderomsgulvet.

Er det trist å komme hjem til et mørkelagt hus en sein høstkveld? Hadde det vært koselig med varm og dempet belysning i sofakroken når dere sitter der med ullpleddet, den gode boka og noe leskende i glasset? Og hva med tryggheten i at lysene vil skru seg på om røykvarsleren skulle gå av om natten? Ja, ja og ja? Du får full pott med smartbelysning.

Det finnes mange leverandører der ute. Jeg ramser de ikke opp, men konsentrerer meg om å trekke fram systemet som har definisjonen på smart belysning (slik de selv sier det), nemlig Philips Hue. Og det skal i hvert fall ikke stå på utvalget: ved å søke etter Philips Hue hos en tilfeldig valgt norsk nettbutikk (i dette tilfellet proshop.no) får jeg i skrivende stund 148 treff. Blant utvalget finnes lysstrimler, lamper i alle slags fasonger, lamper for våtrom og utendørsbruk, lyspærer for ulike sokler, bevegelsessensor og en mengde lysbrytere. Og så er det jo ingen ulempe at Hue fungerer med Amazon Alexa, Apple HomeKit, OnHub, Nest, IFTTT, SmartThings, Logitech og Google Assistant med flere.

Går du helt banans og installerer Philips Hue i hele boligen går det med fra 30-40 enheter (og oppover) og du får en investering fra ca 7.500 – 10.000,- kroner. Ønsker du bare teste ut smart belysning får du en Philips Hue startpakke med tre pærer, lysbryter og nødvendig kontrollsenter til rett over tusenlappen.

Nevnte jeg at bevegelsessensoren også har dagslyssensor og termometer? (Disse tingene kan jo utnyttes dersom du utvider og gjør boligen din smart også på andre områder enn belysning -og det gjør du jo!.)

Fordi riktig belysning forandrer, om ikke alt, veldig mye.

SMART STRØM

Og da tenker jeg ikke på AMS-måleren du har fått fra strømselskapet, for den kan ærlig talt ikke engang måle seg med baderomsvekta di.

Nei, her tenker jeg på strømstyring via smarte stikkontakter. Stikkontakten settes utenpå stikkontakten du allerede har på veggen og så dytter du støpslet til tingen du vil strømstyre i kontakten; voilla. Der og da får du mulighet til se hvor mye strøm enheten bruker til enhver tid og du kan selvsagt slå de av og på ved hjelp av ett trykk eller en stemmekommando. Men det er jo først når du tar i bruk stikkontakten ved hjelp av regler, tidsur eller såkalte scener eller stemninger at det blir interessant. -Sett på kaffetrakteren først når du faktisk har kommet deg ut av senga eller inn på badet. Slå på varmeovnen først når temperaturen i sofakroken har duppet under 20 grader, men slå uansett av alle varmeovner ved leggetid og slå de på igjen når du går fra jobb så kjøkken har lunk til du skal lage middag.

Det fantastiske med den smarte stikkontakten er at alle ting som er innrettet slik at de kan slå seg på bare tingen får strøm, kan styres. Det vil si at den gamle forsterkeren, avfukteren i garasjen, vannkokeren, ja du skjønner tegninga -veldig mange ikke fullt så smarte ting kan styres.

Gjør du litt grunnarbeid før innkjøp kan du (teoretisk) til og med få inntil kr 4.000,- i støtte fra Enova dersom stikkontaktene brukes til å varmestyring.

Jeg har gått for Eve Energy fra Eve Home, men også her finnes det mange alternativer. Siden Eve først og fremst er integrert mot Apple HomeKit bør du vurdere et annet merke om ikke du bygger systemet ditt rundt HomeKit.

Kostnad? Dersom du bare ønsker å smartifisere et par enheter går det med ca en tusenlapp også her.

Fordi tingene våre jo like så godt kan jobbe sammen -for å gjøre det lettere for oss

SMART SIKKERHET

Ja, kreativiteten i overskriften er kanskje fallende, men der hvor smart belysning og smart strøm var relativt konkret og beskrivende er smart sikkerhet ganske beskrivende, om enn lite konkret. Smart sikkerhet kan dekke dørlås, garasjeportåpner, overvåkningskamera, sirene, røykvarsler og et vell av andre sensorer (-sjekk for eksempel ut norske AirThings radon- og innendørs luftskvalitetsensor).

Smart røykvarsler

Nå er kanskje verken røykvarsler eller radonmåler verken spennende eller sexy, men det er heller ikke meningen. Dette er produkter som er ment å være en garanti mot livsforkortende ytre påvirkning slik at DU kan fortsette med å være spennende -og sexy om du vil.

En smart røykvarsler skal i utgangspunktet gjøre akkurat det samme som røykvarslerne vi alltid har hatt i hus – forhåpentligvis gi oss tidlig nok varsel ved røykutvikling til at vi enten kan rømme boligen uten at liv går tapt, eller kanskje til og med stanse varmetilløpet før boligen går tapt. Den smarte varianten vil i tillegg kunne gi et par bekvemmelighetstillegg som nattlys, mulighet til å vinke og vifte falske alarmer bort og mulighet til å få varsler også når vi ikke er hjemme.

I samspill med andre smartenheter og regler kan røykvarsleren eksempelvis ta ansvar for å slukke og tenne lys ettersom dere forlater og ankommer huset, starte overvåkningskameraet som overvåker rommet hvor røykalarmen ble utløst slik at du kan undersøke og eventuelt ringe brannvesenet mens du fremdeles er på jobb.

Jeg bruker Nest Protect selv om disse ikke har støtte i HomeKit da Nest har et eget program («Works with Nest») som har god integrasjon mot flere av de andre systemene jeg bruker. -Nå høres det kanskje fort komplisert ut, men integrasjonen og samspillet er virkelig så enkelt at selv en bestefar kan få det til.

En annen produsent av sikkerhetsprodukter (inkludert røykvarsler) jeg vil trekke fram er Netatmo -for hvem av oss smarthjem entusiaster har ikke allerede Netatmos værstasjon som nå også bidrar til å styrke værvarslingen fra Meteorologisk institutt og Yr? Røykvarsleren er forresten også HomeKit kompatibel og det samme er utendørskameraet.

Vi snakker nok en gang om en fra pris på ca tusen kroner.

Smart dørlås

Ønsker du sikre ytterdøra di har du enn så lenge reellt bare ett valg: Yale Doorman. Yale-låsen er kåret «best i test» i Norge til tross for at den dessverre integrerer dårlig mot andre smarthjem systemer, men det gjør nesten ingen ting da Verisure tilbyr bruk av den ypperlige Verisure-appen for Yale Doorman så lenge du har kjøpt låsmodul og smarthjemsentral fra Verisure. Er du interessert i ytterligere smartifisering via stikkontakter, klimasensorer eller boligalarm kan du plutselig se på Verisure som et økosystem for seg selv.

Det er spennende å se at Danalock har en lås til salgs i Norge og så må jo nesten norske ID Lock nevnes.

Dørlåsen er den enkeltvis dyreste komponenten i denne gjennomgangen og du må påregne fra ca kr 3.000 – 6.000,-.

Fordi VI jo er smarte og ikke lar det gå på sikkerheten løs

Jeg håper du har fått noen tips og idéer her og ønsker deg lykke til med smart belysningen og eventuelt andre smarte enheter. Det ER gøy, og det kan være nyttig.

Har du spørsmål, kommentarer eller innspill til artikkelen, eller selv et par gode forslag i forhold til hva som kan gjøre huset/hjemmet smartere, legg igjen en kommentar da vel!

Mer lesestoff: