Aftenposten viste i april 2018 hvordan norske mobilkunder får minst data for pengene i Norden. I de øvrige nordiske landene får kunden fri databruk for 300 kroner i måneden mens vi er på bjerget er heldige om vi får 10 GB for samme prisen. Både Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet skal visstnok være misfornøyde med Telenors og Telias «tilbud», men det virker som aktørene tviholder på at vi skal betale per GB data over mobilnettet, mens prisene over kobber og fiber styres av hastigheten på produktet.

Mobilt bredbånd sier de og legger på inntil 350 kroner på månedsprisen og begrenser bruken samtidig som oppnåelige hastigheter i realiteten forblir svært teoretiske.

I første halvår 2017 blei satt fiberrekord med den største økningen som er registrert i løpet av ett år for fiberbredbånd. Med en dekning på 84% for faste private bredbånd skulle man ikke tro at det er store risikoen, eller utfordringa i, at internett over mobilnettet ikke skulle tåle samme prismodell som internett over fastnett, nemlig å betale for hastigheten på abonnementet (uten kvote/forbruksbegrensning).

La oss se på en pris og ytelsessammenlikning:

Telenor mobilt bredbånd rådyrt

Verken ADSL eller fiberproduktene til Telenor har forbruksbegrensning, men for sammenlikningens skyld opererer jeg her med 1,75 ganger kvota på den største mobilt bredbåndspakka. Det illustrer at det er betydelig mer rom for bruk, selv om de teoretiske nedlastningsmengdene man kan klare på 100 Mbps fiber på en måned er skyhøye (32 TB). Så for 200 GB og en reduksjon i ytelse fra ADSLens makshastighet på 75 Mbps er vi på mobil raskt nede i 25-40 Mbps i faktisk ytelse/bruk. Og det koster omtrent 350 kroner mer per måned – eller 4200 kroner på et år.

Noen av oss bor slik til at verken Telenor eller andre kan eller vil levere internett over kabel. Vi kommer i realiteten ikke unna såkalt «mobilt bredbånd». Dermed var det oppløftende å lese på itavisen.no at Telenor kanskje vil lansere mobildata med fastpris. Det ville være på høy tid, og det skulle bare mangle! Med den innbilte bruksbegrensninga på 350 GB for fiber og ADSL er kostnaden for fastnettproduktet bare på ca 35% av det «mobilt bredbånd» kunden betaler per GB:

At 30 Mbps over mobil likevel skulle koste 699 kroner er jo fremdeles tålig grådig da tilsvarende hastighet over kobber koster 299, men det ville likevel gitt de av oss som ikke får internett på annet vis et produkt som er nærmere det praktiske og faktiske forbruket en typisk kjernefamilie har.

Er det noe å tenke på Telenor? Er det ikke bare å levere? Eller må vi sette vår lit til Telia eller en av lavprisutfordrene innen ordinære mobilabonnement, slik som Talkmore eller Chillimobil?