Vinter står for døren og kulda banker på. Hva er vel da bedre enn automatisert og «smart» varmestyring?

I begynnelsen av oktober hadde jeg en artikkel kalt «Smarthuset – hvor smart kan det norske hjemmet bli?» hvor jeg såvidt var innom strømstyring av ovner. Tek.no har en glimrende artikkel med test av panelovner med wifi-styring, men der hvor de testede produktene til tek.no krever kjøp av ny ovn tenker jeg vi her kan se på hvordan vi kan wifi-styre ovner du allerede har.

Jeg har bygd mitt varmestyringsystem rundt Eve Energy fra Eve, men det finnes mange alternativer. Eve er integrert mot Apple Homekit, men prinsippene bør være overførbare til andre såkalte smarthussystemer.  Eve Energy er ganske enkelt et støpsel med stikkontakt som går i mellom eksempelvis varmeovnen din og en stikkontakt i huset. Med Energy plugget i strømnettet og integrert med Homekit åpner det seg ett vell av muligheter: du kan lage regler for tidsstyring, skru av/på strøm basert på geo-merking, ved hjelp av stemmestyring og selvfølgelig via app. Du kan også lage regler for strømstyring basert på hendelser fra andre enheter i huset. Eve Energy er ikke utelukkende et varmestyringssystem og kan fint brukes til å styre alle ting som er innrettet slik at de kan slå seg på bare tingen får strøm. Kjøper du Eve Energy for eksempel i kombinasjon med Eve Room eller Eve Degree så får du et varmestyringssystem du kan søke Enova om støtte til. (Enova kan gi 20% av totalkostnadene i støttebeløp.)

I Eves app kan man sette opp forhåndsdefinerte scener og man kan lage automatiseringsskript på linje med dersom vilkår a, b og c er oppfylt utfør så oppgave x. La meg gi et par praktiske brukseksempler:

Jeg har definert alle Eve Energy pluggene som er koblet sammen med ovner i en gruppe og lagd en scene jeg har kalt «jeg fryser». Jeg (eller andre i husstanden) kan så fortelle Siri at «jeg fryser» og Siri vil skru på alle ovnene. Det største poenget med et system som dette er jo likevel at det skal ordne seg selv uten at jeg trenger trykke på noe eller gi stemmekommandoer. Alle ovnene er derfor knyttet til en regel som sier at ovnene skal skru seg dersom temperaturen i tilhørende sone/rom faller under 19 grader og dernest slå seg av om temperaturen går over 22 grader -under forutsetning av at det er noen hjemme. Ovnene skal videre skru seg på en time før lysene vekker oss (så sant temperaturen ikke allerede er over 22 grader) og tilsvarende slå seg på i det jeg forlater jobb på ettermiddagen. Vi får også en mer nøyaktig, eller i hvert fall ønskelig, temperaturstyring når ovnen får informasjon om temperaturen i rommet fra sensor som ikke står på ovnen eller i umiddelbar nærhet til ovnen. Nevnte jeg at strømpluggen holder løpende oversikt over forbruk? Og at den regne om forbruket til kronebeløp?

Tek.no skriver om en «kulderas» funksjon som du kan legge til et system som dette (om ikke ovnen din allerede har det på plass) eksempelvis ved å benytte en dør-/vindusensor.

Jeg har allerede nevnt det, men disse strømpluggene kan jo brukes til så mye mer enn wifistyring av varmeovnen: Sett på kaffetrakteren først når du faktisk har kommet deg ut av senga. Slå på lyset når du nærmer deg huset og slå på TVen rett før Dagsrevyen begynner.

Prisjakt.no viser at Eve Energy i skrivende stund kan fås fra 515,-/stk mot 1100,- for den billigste wifi-ovnen i testen til tekn.no, så et klart røverkjøp dersom du allerede har en ovn du ønsker wifistyre eller utnytte en smule mer effektivt. (Bygger du på med termometer baller det på seg, men da har du som vist et system som kan brukes til å styre andre ting når varmeovnen pakkes vekk for sommeren.)