-og hjernen ditt fremste verktøy, da bør du forvalte disse med omhu. Noen av oss ser ut til å tro at tida er tøyelig og at energinivået kan opprettholdes konstant gjennom dagen. At vi kanskje til og med kan klare å forlenge dagen med 20% for å gjennomføre 20% mer. Men det funker ikke sånn. Vi har et gitt antall timer i døgnet, og energimengden er begrenset.

Universum er et selskap som de siste årene har gjennomført en spørreundersøkelse blant tusenvis av studenter for å kartlegge de mest attraktive arbeidsgiverne – og hva det er som gjør arbeidsgiveren attraktiv. I over ti år har «balanse mellom jobb og fritid» vært på toppen av ønskelisten. I 2018 oppgav 58 prosent av de spurte studentene dette som den viktigste faktoren når de skal velge arbeidsgiver.

Etter arbeid – hvile

Det er krevende med arbeid hvor man må fordype seg og konsentre seg over tid. Det er som med intervalltrening – du kan kjøre noen intensive økter, men så trenger du hvile og variasjon. Det kan virke som generasjon Y har skjønt eller sett at det er kontraproduktivt å kutte ned på fritid og avslapning når kalenderen og arbeidslista renner over.

Å kutte ut nedetid går utover overskudd, humør og helse. Det er superviktig å ha (nok) fri og frihet til å gjøre «ingenting». Vi trenger fritid til å fornye oss selv, det er viktig for slitne hjerner og for å fylle slunkne energilagre.

Den viktigste, og kanskje mest oversette kilden til fornyelse er søvn. Uten nok søvn blir det vanskeligere med problemløsning, vanskeligere å konsentrere seg og vanskeligere å ta gode beslutninger.

De nære ting

Som mennesker har vi et iboende behov for å være sosiale. Nære relasjoner er essensielle for at vi skal ha det bra. Noen av de viktigste relasjonene vi har er med familien. -Dette virker det også som generasjon Y har fått med seg siden de oppgir ønsket om å ha så mye tid som mulig sammen med familie som primær motivasjon for ønsket om fleksible og balanserte arbeidsdager. Men hva betyr balanse i denne sammenheng? Jeg tror det for noen av oss kort og godt betyr at vi forventer at vi i større grad blir målt på mengden og kvaliteten på det vi får gjort, mer enn tida vi bruker på å få det gjort. (En lang dag på kontoret kan ikke være et mål i seg selv -mange timer på kontoret er ikke ensbetydende med verken kvantitet eller kvalitet på utført arbeid.)

Det er ditt valg

Det er fullt mulig å få gjort en hel masse på mindre tid. Det begynner ganske enkelt med å si nei til eller velge vekk unødvendige eller mindre viktige ting. Å være produktiv er ikke å gjøre så mye som mulig, det er å gjøre de riktige tingene. Det blir lettere å si nei når en innser at tid er et nullspill.

Vi kan verken vinne eller finne flere timer, vi har tjuefire timer i døgnet, det er det.

Til dere som sliter med å si nei, husk det lurer et nei bak ethvert ja.

Kortversjonen

  • Sov 7-8 timer hver natt
  • Få frisk luft – gå en tur (helst hver dag)
  • Ta aktivt stilling til hva du velger bort
  • Til sist: ikke glem å leke. Gjør ting du synes er gøy!