Really Simple Syndication (RSS) er kanskje internetts best bevarte hemmelighet. Og det er for dumt, for RSS er også noe av det beste på internett. -Dét og leselisten.

RSS

Internett slik vi kjenner det så dagens lys for omtrent tretti år siden. De påfølgende 8-9 åra (og da snakker vi om 90-tallet) vokste internett seg inn i de tusen hjem. Samtidig som internett ekspanderte eksploderte også adresser vi måtte huske (eller bokmerke) og lenker vi måtte navigere. Men så rundt 1999 skjedde det noe fint: RSS blei adoptert, først av Netscape, så av AOL og siden 2002 som en (mer eller mindre) åpen standard for å formatere utdrag eller innhold fra nettsider. Disse nyhetsstrømmene som de ble kalt, kunne man samle i RSS-lesere.

RSS-leser

Si at du har ti-tyve nettsteder du følger – nettsteder hvor du rett som det er finner gode og interessante artikler, eller annet moro du er opptatt av. Før RSS-leseren måtte du gjerne besøke hver enkelt side for å følge med på nye publiseringer. Ikke med RSS. I RSS-leseren dukker artiklene opp ettersom de blir tilgjengelig. Så nå, i stedet for å ha 10-12 faner åpne i det du går tråler gjennom bokmerkene dine på jakt etter den neste gode artikkelen, har du alt samlet i en strøm. Det er så vakkert i sin enkelhet at en opplevelse vil si og gi deg mer enn 1000 ord kan. (Prøv det!)

Du vil trenge:

  • en RSS-sammenstiller som Feedly. Det finnes et pletora å velge blant, finn en som passer deg
  • i tillegg vil du trenge en RSS-leser. Før i tida var disse innebygd i operativsystemet eller nettleseren din, men av en eller annen grunn er den skrellet vekk de fleste steder. Opera ser ut til fortsatt kunne samle og lese RSS, men jeg vil anbefale en dedikert leser. Er du på PC/Mac kan nevnte Feedly brukes og er du på iPhone/iPad kan Unread anbefales.

Interessert i hvilke nettsteder jeg har tatt meg bryet med å abonnere på RSS? Du finner en liste over noen favoritter på bloggrullen.

Og ja, du vet de podkastene du abonnerer på? Det er RSS som brukes for å fortelle podkastappen din at det har kommet en ny episode.

Leselista

Hvor ofte hender det ikke at du kommer over en artikkel, referanse eller anbefaling du umiddelbart tenker du vil lese/høre, men bare ikke har tid til der og da? Hele tiden, sant? (Det blir forhåpentligvis ikke færre ting du vil fordøye nå som du har en strøm av dine favorittkuratorer i RSS-leseren.) Det finnes antagelig mange gode teknikker for å huske, eller få med seg, hva det nå enn var man så gjerne ville lese seinere -personlig tyr jeg til leselista.

I Safari på både MacOS og iOS finnes det snarveier for å legge websider til leselista di med ett eller få trykk. -I andre nettlesere kan det se ut som at du vil trenge en egen spesialisert tjeneste, som Pocket. -Eller så kan du like så godt bruke les seinere i Feedly dersom det likevel var der du fant artikkelen.

Les nå

På ett eller annet tidspunkt kommer øyeblikket vi har sett fram til –lese stunda. Det er de tjuefem minuttene du har ryddet fram til å fordype deg i en eller flere av artiklene du har spart opp. Jeg har et tips til den også. Les artikkelen i RSS-leseren. Hvis nettstedet du har abonnert på har oppført seg ordentlig har de ikke bare servert deg et utdrag, men hele teksten. I tillegg er det kun teksten du får, ingen reklame eller andre forstyrrende elementer. (Jeg sa jo at RSS er internetts best bevarte hemmelighet.)

Har du artikkelen på nettsida og i nettleseren vil jeg anbefale å trykke Skift+Kommando+R (Safari på Mac) eller trykke på avsnittsymbolet i adresselinja (Safari på iPhone/iPad). (Kanskje andre nettlesere har tilsvarende funksjoner, jeg håper det.)

Noen av de tingene vi hører, leser eller på annet vis fordøyer er så bra at det ikke holder å ha lest det én gang. Du finner kanskje ut at det var så bra at du vil bruke det som kilde eller bakgrunnsstoff til en artikkel eller et annet verk du holder på med. -Da kan et tips være å legge det til i et passende notat i Bear. Eller kanskje du finner ut at det du har lest/hørt var så bra at det kan være verdt å tipse andre om det. -Og da blogger du kanskje en snutt eller legger lenka til i et Board på Feedly eller i et magasin på Flipboard.

Jeg kurerer verken hardt eller hyppig, men det hender at jeg deler funn av gode artikler, podkaster, anmeldelser og anbefalinger i ett av flere Flipboards. For en oversikt over magasin jeg kurer, gå til denne sida.

Det var det jeg hadde for denne gang. Og når du har kommet så langt som dette vil jeg også anbefale Escape the algorithm på Art of Manliness. (Følg AoM på RSS her.) -Velskrevet om det originale, anarkistiske og åpne Internett, og hvordan du fremdeles kan utnytte og bør bruke Internett slik det alltid var ment.

Du følger Morgenbadet på RSS her.